Úvod » Zdravé potraviny » Včelí chlieb Perga 100g
Kompletné špecifikácie
Najzaujímavejší zo všetkých včelích produktov. Kombinuje výnimočné vlastnosti včelieho pelu a medu. Je mimoriadne komplexnou potravinou.
Popis
Včelí chlieb bol známy vo všetkých starovekých kultúrach a vždy ho považovali za zázračný všeliek. Nazýva sa taktiež plástový peľ, perga, alebo Ambrosia - pokrm bohov. Slúži ako super-výživné kompletné krmivo pre včelie potomstvo.
Včely ho vyrábajú tak, že peľ zmiešaný s medom natlačia do plástov a nechajú odležať. Fermentáciou sa štiepia peľové zrná a uvoľňujú sa ďalšie výživné látky. Vďaka tomu má včelí chlieb niekoľkonásobne lepšiu stráviteľnosť než samotný peľ.
Čo perga obsahuje?
Okrem jednoduchých sacharidov sú to hlavne esenciálne mastné kyseliny, proteíny - tých je zhruba 20 - 25 %. Nasleduje celá škála aminokyselín a hlavne pôsobivé spektrum vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
Významný je obsah vitamínu B12 (ktorý je často nedostatkový v jedálničku vegetariánov a vegánov) a všetky ostatné vitamíny skupiny B. Ďalej vitamíny C, D, E, K. Zastúpené sú aj dôležité stopové prvky - železo, zinok, meď i ďalšie. Z minerálov je zaujímavý ideálny pomer fosforu s vápnikom, ale aj ostatné minerály - horčík, draslík alebo síra. Vďaka procesu fermentácie včelí chlieb vyniká obsahom aktívnych enzýmov - ide o živú potravinu.
Perga obsahuje okolo 75 % peľu, ktorý má tieto overené vlastnosti:
- podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu
- podporuje zdravú činnosť kardiovaskulárneho systému
- pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu a krvných lipidov
- je prospešný pri poruchách trávenia
- má pozitívny vplyv na duševný stav a výkon človeka
- odporúča sa pre menopauzálny komfort
- antioxidant
- zlepšuje chuť do jedla
Včelstvá produkujúce našu Pergu nie sú ošetrované pesticídmi proti škodcom. Používajú sa iba organické látky, ktoré nezanechajú rezíduá v úľoch a včelích produktoch.
Použitie
Včelí chlieb možno konzumovať samotný, chutí výborne. Môžete ho primiešať do müsli, smoothies alebo jogurtu. Neupravujte včelí chlieb teplom, zbytočne by sa znehodnotili prospešné látky.
Odporúčané dávkovanie: 1 - 2 čajové lyžičky denne. Celkové množstvo ale nie je obmedzené, prospešné je užívať až 2 čajové lyžičky 3x denne.
Upozornenie: Oproti alergii na peľ poletujúci v ovzduší je alergia na včelí chlieb veľmi vzácna. Alergikom napriek tomu radíme začať s konzumáciou ambrózia opatrne.
Nutričné hodnoty v 100 g: Energia: 1650 kJ/393 kcal; Tuky: 9,0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 2,0 g; Sacharidy: 59,0 g, z toho cukry 39,0 g; Vláknina: 5,0 g; Bielkoviny: 16,0 g; Soľ 0 g.
Skladovanie: V suchu a tme.
Alergény : Bez alergénov
Krajina pôvodu: Litva
Obsah: 100 g