Jedinečná cyperská dobrota, prekvapujúco málo známa a takpovediac uviaznutá na tomto ostrove. Za svoju svojskú chuť vďačí práve paste Tahini, vyrábanej zo sezamových semienok.
Suroviny na cesto:
- 2 šálky celozrnnej múky
- 1 šálka múky klasickej
- 2 pl cukru(Panela, kokosový)
- 1 čl droždie
- 1/4 čl soľ
- 1/4 čl sóda bikarbóna
- 1/4 šálky oliv. olej
- 3/4 šálky voda
Plnka:
- 1 1/4 šálky Tahini pasty
- 1/2 šálky cukru(Panela, kokosový)
- 3 pl Medu
- 1 čl škorica
- 1/3 šálky drvené mandle
Sirup na poliatie:
- 3 pl med
- 3pl voda
Postup:
- Vypracujeme cesto(múka, droždie, sóda a soľ)
- Pridáme vodu a olivový olej a miesime až kým nie je cesto mäkké
- Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 1 hodinu kysnúť.
- Zmiešame všetky zložky na plnku okrem mandlí
- Vypracujeme cesto na veľkosť papiera na pečenie, resp. plechu, potrieme plnkou a posypeme mandľami
- Zrolujeme a vytvoríme 2 rolky, pootáčame akoby sme rolku žmýkali, a zakrútime do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie
- Prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odstáť
- Pečieme 35-40 minút na 175 stupňov.
- Sirupom koláč potrieme akonáhle je hotový a posypeme zvyškom drvených mandlí